Музика

Албанките, които покориха световната сцена

Да се внедриш в световния шоубизнес е нещо изключително трудно. Особено ако си момиче от Балканите.

Това обаче не важи за няколко открития, които през последните години се превърнаха в същински сензации в Европа и Америка.

Блета Реджа (Биби Рекса) е родена на 30 август 1989 г. в Бруклин, Ню Йорк в семейството на албанци, които емигрират в САЩ през 80-те години на XX век. Баща ѝ е от Дебър, а майка й – от Гостивар, Република Македония. Позната е като изпълнител, включен в песните “Me, Myself & I” на G-Eazy и “Hey Mama“ на Давид Гета. Тя е помогнала за написването на популярната песен “The Monster“ на Еминем и Риана. През 2018 година, Биби издава дебютния си албум, озаглавен „Expectations“.

Рита Ора е родена на 26 ноември 1990 г. в Прищина, Косово, в семейство с албански родители. Още през същата година семейството й се мести във Великобритания. Дълго време Рита е протеже на Джей Зи, но след клюките, ме му е любовница, певицата къса договора с дискографската му компания, под предлог, че е била възпрепядствана да издава своята музика.

Ера Истрефи е родена на 4 юли 1994 г. в Прищина, Косово. През януари 2016 г., Истрефи придобива международна известност, което се дължи на издаването на сингъла й “BonBon”, често сравняван със стила на Rihanna и Sia. В интервю през 2016, Ера споделя че едно от големите вдъхновения е Лана Дел Рей.

“BonBon” влиза в класациите на Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Ливан, България и Валония. След успеха на песента, подписва с американските лейбъли Sony Music Entertainment и Ultra Music през февруари 2016 г. Тази година Ера пък бе част от официалния хит за Световното по футбол, заедно с Ники Джам и Уил Смит.

Семейството на Дуа Липа идва от Прищина, столицата на Косово. Родена е в Лондон и посещава реномираното училище Sylvia Young Theatre.

Известно време тя е спряла обучението си там, защото родителите й са се върнали в Косово поради професионални причини, преди Дуа Липа да се върне сама в британската столица на 15-годишна възраст.

През 2018 г. е обявена за “Най-добра британска изпълнителка” на наградите Brit.

Напиши коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни

Нагоре