Клюки

Шакира е жена на годината според Билборд

Световната суперзвезда Шакира беше избрана за първата Латинамериканска жена на годината на „BIllboard“. Тя ще бъде почетена на галата „Латиноамерикански жени в музиката“, която ще бъде излъчена по телевизия „Телемундо“ на 7 май.

Гала вечерта ще отдаде почит на латиноамерикански изпълнителки, ръководители и творци, които активно работят за положителна промяна, приобщаване и равенство между половете в музикалната индустрия.

Шакира имаше изключителна година, през която подобри рекорди с най-големия испаноезичен дебют за 2022 г. („Monotonia“ с участието на пуерториканския певец Осуна). След това, през януари 2023 г., нейният хит „Shakira: BZRP Music Sessions #53“ дебютира под номер 9 в класацията „Хот 100“ на „BIllboard“ и тя стана първата жена, достигнала до топ 10 в нея с песен на испански.

„BZRP Music Sessions #53“ също влезе в историята като най-стриймваната латино песен за 24 часа в Спотифай и най-слушаната латино песен в YouTube за 24 часа с над 63 милиона гледания и подобри 14 световни рекорда на Гинес.

„Шакира е най-добрата жена в музиката. Благодарение на нея латиноамериканките по целия свят са получили възможност да пишат и изпълняват дълбоко лична музика. Тя създаде движение съвсем сама и продължава да бъде по-актуална от всякога днес, с изящество, традиция и огромен талант. Тя е определението за жена в музиката“, каза Лейла Кобо, която отговаря за испаноезичната музика в „BIllboard“.

Шакира дебютира в общата класация за сингли на „BIllboard“ през 2001 г. с „Whenever, Wherever“, а първо място в нея достига през 2006 г. с „Hips Don’t Lie“.

Колумбийската певица е продала повече от 95 милиона албума по света, което я прави един от най-продаваните музикални изпълнители на всички времена и най-продаваната латино изпълнителка на всички времена. Тя има повече от 300 награди, сред които три „Грами“. Издала е 11 албума.

Влиянието на Шакира надхвърля музиката. Хуманитарната работа на певицата е фокусирана върху всеобщото образование и ранното детско развитие, особено върху здравето, храненето и стимулирането на деца, които все още не са в училище. Тя работи за достъпно образование и здравеопазване на подрастващите чрез фондацията си „Босоногите“, която учредява в Колумбия още когато е 18-годишна. От 1997 г. тя е построила или реновирала девет държавни училища в Колумбия, които са изучили повече от 152 000 деца. Работата на фондацията се разраства до Латинска Америка, а по-късно и до други части на света.

Като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, Шакира работи за политически инициативи, които да намалят броя на децата без достъп до образование.

На галата „Латиноамерикански жени в музиката“ звездите Ана Габриел, Емилия, Евалуна, Гойо и Талия също ще получат специални награди.

Напиши коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни

Нагоре